måndag 28 januari 2013

Panerad tofu med "asiatiska spännande smaker"

Jag har tänkt en del på det här med kött och köttkonsumtion nu de senaste veckorna (som väl alla normalvettiga människor tänker på mer eller mindre ofta). Nog för att jag älskar kött av hela mitt hjärta, eller i alla fall kanske 80 procent av det, men det funkar ju inte om alla ska möla i sig 48 kilo biff och falukorv per år. Inte som att det är första gången jag äter mat icke innehållandes kött (vilket det kanske låter som) men jag köpte idag hur som helst tofu i syfte att testa en ny grej. Valde hård tofu, för 20 spänn från Asian market (bra butik!) i "citykärnan", närmare bestämt på Olof Palmes gata. Ganska rejäl bit tofu var det, räcker för tre portioner ungefär.

















Så här gör man:

Koka ris, skiva tofun och panera i vetemjöl och sesamfrön.

Blanda en dippsås av:
1 krossad vitlöksklyfta
Någon typ av chili, torkad eller färsk
3 msk soya
1 tsk socker
2 msk lime, citron eller vinäger
1 tsk fisksås
1 tsk sesamolja

Gör en sallad av till exempel:
1 röd strimlad paprika
1 näve ruccola
1 näve böngroddar
Lite jordnötter
+ häll på lite av dippsåsen och blanda runt

Stek tofun i kanska mycket olja (rapsolja eller jordnötsolja blir nog godast) tills den blir gyllenbrun. Lägg upp sallad, ris och tofu på tallriken och riv över lite koriander. Sen kan man dippa tofun i såsen.

Tips!
Om det blir tofu och sås över kan man lägga ner tofun i såsen och låta den marineras i en dag eller två. Det gjorde jag och det tror jag blir gott! Om jag lagar det här igen ska jag testa att doppa tofun i ägg innan mjöl- och sesambadet, det kanske blir lite mer krispkänsla?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar