tisdag 26 mars 2013

Banankaka med choklad och valnötter


















När jag slänger mat som blivit dålig  känner jag skuld. Jag tänker på alla barn som inte har någon mat. Oftast handlar det om grönsaker som långsamt förflyttat sig djupare in i kylskåpet och som slutligen tappat all sin tro på livet. Bananer tillhörde tidigare den här gruppen av mat, fast de låg helt öppet i en skål. Först brunprickiga, skamsna. Sedan fläckiga och uppgivna. Slutligen helt bruna och utom allt hopp.

Men livet tog en vändning. Jag lärde mig att göra bananmjölk med kanel på toppen. Ett par år senare blev det inne med smoothies. Jag insåg att bruna bananer är ypperliga att fritera. Och sedan en dag åt jag banankaka.

Ingredienser:
3 ägg
2 dl socker
2 övermogna bananer
50 g smör
1 dl standardmjölk
3 dl vetemjöl
0,5 tsk vanilj
2 tsk bakpulver
En näve val- eller hasselnötter
Ca. 50 g mörk choklad
Om du vill; russin, fikon eller torkade tranbär
ströbröd

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en form. Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Mosa bananerna med en gaffel. Blanda ner bananer, smält smör, mjölk och vaniljsocker i äggblandningen.

Grovhacka chokladen och nötterna (om du vill). Blanda mjöl och bakpulver och häll ner i smeten. Tillsätt slutligen nötter, choklad och russin/fikon/tranbär till smeten. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca. 40 minuter eller tills kakan är gyllene och du kan sticka med en potatissticka (eller ett spaghettistrå) i kakan utan att den/det blir kladdig(t).

Överkurs: Du kan glasera kakan när den svalnat. Blanda ca. 2 dl florsocker med 1 msk vatten eller något mer, tills det blir en jämn tät smet. Häll glasyren över banankakan och låt den stelna en liten stund innan du serverar. (Glasyren på bilden blev inte så tjusig, det var för mycket vätska i.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar