söndag 21 april 2013

"Breaking Bad" och kolakok

När jag, Jenny och vår kompis som också heter Jenny var tweenies brukade vi, liksom alla andra prepubertala KP-läsande mellanstadiebarn, typ ALLTID baka när när vi kom hem från skolan på eftermiddagen. Ett oproportionerligt och omåttligt sug efter socker i kombination med en usel privatekonomisk situation ledde in oss på denna bana. Kopiösa mängder muffins, rulltårta, chokladbollar och annat slisk passerade under den här tiden vårt barndomshemskök.















Den här sörjan på bilden må se ut som något som Walt och Jesse i Breaking Bad har kokat ihop i sitt crystal meth-laboratorium, men det är något betydligt mindre förargligt nämligen en modifierad version av ett idiotsäkert kolarecept som vi råkade snöa in på under denna era av sockerbonanza. Den här gången har kolan fått lite special treatment i form av chokladdopp och krossad turkisk peppar.

Ingredienser

50 g smör
2 dl socker
1 dl sirap
3-4 msk kakao
200 g mörk (eller ljus) choklad
100 g turkisk peppar















Blanda smör, socker, sirap och kakao i en kastrull och låt koka på medelhög värme (typ på fyran) i 5-7 minuter. Det hela ska bubbla ganska mycket men dock utan att bubbla över eller bränna fast. En viktig grej är att man ska låta bli att röra runt även fast det är svårt och går emot alla ens naturliga instinkter, annars kan det nämligen bli trist stämning ingredienserna emellan. Efter 5 minuter ska man göra ett kulprov och när kolasmeten "klarar" kulprovet blandar man i hälften av den krossade turkiska pepparn. Häll ut på ett bakplåtspapper och låt svalna.

Innan kolan är helt stelnad skär man med oljad kniv eller klipper med sax. Doppa sen kolorna i smält choklad, strö över resten av den turkiska pepparn och bjud Walt och Jesse på kolafest.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar