Det märks att man är i Skåne när man mer eller mindre (o)frivilligt kommer ut från mataffären med minst åtta olika sorters grisbaserade matvaror. Skåne måste ju vara Sveriges gris-tätaste landskap, fläskets moderland liksom – den plats på jorden där det äts mest gris per capita – vilket knappast är något man hymlar med i mataffärerna. På ICA finns kilometerlånga kyldiskar med femkilosförpackningar (nästan i alla fall) med fläskkarré, där hugade tanter och gubbar i olika åldrar (undertecknad inkluderad) kan rafsa runt tills eventuell skam infinner sig.
Men vad är det egentligen som händer med en när man kommer hit? Hur och var sker denna subtila hjärntvätt som får en att tro att man inte kommer att överleva dagen om man inte får möla i sig åtminstone en halv medelstor gris per person?
Vi kom ut från butiken med detta i kassarna som lite allmän "bra att ha hemma-mat":
- fläskkarré
- chorizo
- Marieholmskorv "original" (som är världens godaste pålägg, vars tillverkare för övrigt i dagarna enligt deras hemsida lanserar "3 nya MFF-korvar"!)
- prinskorv
- bacon
- rökt skinka
- honungsmarinerat grillat fläsk (att ha på mackan)
- leverpastej
Frågan har sen dess hängt i luften – vad hände och vem är jag?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar