söndag 29 september 2013

Äppelsockerkaka

 
Min mormor var rar och elegant. Hon hade shinglat hår och grön dräkt. Hennes hy var genomskinlig och hennes händer svala. Mormor luktade Oil of Ulay. Hon talade vacker skånska och påstod att stockholmare säger "durr" istället för "dörr". En gång målade hon sina ögonbryn med turkos ögonpenna för hon tog fel. När det var födelsedag plockade hon vårblommor i trädgården och svepte in stjälkarna i blött hushållspapper. På hösten fylldes träden av rosiga, krispiga äpplen och mormor bakade äppelsockerkaka. 

En sats sockerkaka, till exempel denna:
1 klick smör
ströbröd
2 dl socker
3 ägg 
50 gram smör
1 dl mjölk
vanilj
3 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
+ 2 stora äpplen (Discovery eller Alice)
kanel eller kardemumma eller både-och

Smöra och bröa formen. Vispa ägg och socker hårt. Tillsätt smält smör och mjölk. Rör om. Tillsätt vanilj (och då menar jag vanilj i ren form, dvs. som ett svart pulver av vaniljbönorna). Tillsätt vetemjöl och bakpulver. Rör bara tills allt blandats. Häll smeten i formen. Skala äpplena och ta bort kärnhusen. Skär äpplena i klyftor (tolv klyftor av varje äpple). Lägg äpplena ovanpå smeten i vackert mönster. Strö över kanel eller kardemumma. Strö över ett par teskedar socker. 

Grädda i 175 grader i ca. 45 minuter eller tills du kan sticka en sticka i kakan utan att den blir kladdig. Servera med vaniljgrädde eller glass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar