tisdag 23 april 2013

Att woka sej

Förträffligt rolig ordvits jag fick till där i rubriken, men det får vi lämna därhän för nu ska det handla om fisk och wok. Många har kanske en föreställning om att fisk inte är så bra att woka, vilket kanske i och för sig stämmer. Men jag tycker att det är lite orättvist mot fisken att inte ens ge den en chans i wok-sammanhang, för det blir väldigt gott. Man kan då göra ett slags kompromiss genom att först woka allt det andra, det vill säga grönsakerna, och därefter steka fisken på lite snällare temperatur (eftersom den inte tål hårda tag och jättehög värme så bra). Sen sammanför man helt enkelt de två "elementen" i evig harmoni.


 












Så här kan man gå till väga om man vill återskapa sejwoken jag gjorde idag: stek zucchini, röd paprika och broccoli lite hastigt på hög värme och fös ner i en skål. Sänk temperaturen och stek fisken som du då har skurit i lagom stora bitar, kanske fem gånger fem centimeter. När fisken är nästan klar har man i en hackad vitlöksklyfta, lite strimlade salladsärtor samt de tidigare stekta grönsakerna. Stäng av plattan (för att det inte ska börja koka) och strö över en nypa socker, salt och lite chiliflingor samt soya, fisksås, pressad citron och sesamolja. Vänd runt lite försiktigt, så att fisken inte går sönder. Sen är det klart! Lite koriander på toppen skulle ju va piffigt också men så blev det inte i mitt fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar