onsdag 10 april 2013

Jordärtskockssoppa med timjan

Jordärtskockssoppa, timjan, jordärtskockor, soppa 
På sopprestaurangen i Soho, London, lärde jag mig att man faktiskt kan koka soppa på en spik. Eller snarare, man kan koka soppa på nästan allt. Har du en buljong kan du slänga ner nästan vad som helst i den och antingen koka det kort så det blir krispigt, koka det en stund och sedan mixa så blir det krämigt eller koka länge, men då blir det en gryta.

Häromdagen kom jag över ett litet parti fina jordärtskockor. Jag gjorde som vilken frusen husmoder som helst i väntan på den riktiga våren skulle ha gjort, kokade en soppa. Jordärtskockorna är ena märkliga små rackare. De är liksom krispiga och en aning genomskinliga. Lite som utkomsten av en ménage à trois mellan rättika, ingefära och potatis. Smaken däremot, påminner om kronärtskocka. (Dessa delikatesser börjar förresten dyka upp nu i grönsaksdiskarna med sina lager-på-lager-utstyrslar som inte alls är något effektivt skydd för det man vill åt, självaste hjärtat). Medan du rör i din soppa kan du fundera på om det heter jordärt'skocka eller jordärts'kocka, det gjorde jag.

Ingredienser, 4 portioner:
1,3 liter kyckling- eller grönsaksbuljong (jag använde Kung Markattas ekologiska kycklingbuljong och det smakade toppen)
6 jordärtskockor
2 potatisar
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
0,5 dl vispgrädde
salt
svartpeppar
timjan antingen färsk eller torkad
parmesan

Koka upp buljongen. Skala och skiva rotsakerna och löken och tillsätt dem. Låt sjuda under lock i ca. 20 minuter eller tills rotsakerna är mjuka. Mixa soppan med mixerstav tills den är helt slät. Tillsätt grädden. Är soppan för tjock kan du tillsätta mer buljong eller grädde. Krydda och smaka av med salt, svartpeppar och timjan. Servera med riven parmesan. Det är helt säkert gott med en klick crème fraîche också.

1 kommentar:

  1. För mer "info" om jordärtskocka: http://gronsaker.ntroi.info/jordrtskocka.html

    SvaraRadera