Ibland när det skulle vara extra festligt lagade mamma pasta med ostsås och tomatsås. Tomatsåsen hade hon lärt sig av italienska vänner på någon av sina många resor till Bologna, tricket var att ha i en tesked socker och att låta den koka ihop länge, gärna flera timmar. Ostsåsen gjorde hon genom att värma vispgrädde och sedan smälta ner enorma mängder ost däri. Till detta något som kallades "bandpasta". Du hör ju hur gott det var.
Ibland vill vi ha det extra gott helt vanliga dagar också och en sådan dag träffades jag av en snilleblixt. Jag gjorde en god tomatsås och smälte ost rakt ner i den i ett huj. Sedan gjorde jag den en aning mer krämig genom att tillsätta en skvätt grädde. Och se där!
Ingredienser, 4 portioner:
olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk skalade tomater av bra märke (om du känner dig ambitiös är det självklart godare med färska tomater)
ca. 75 g blå- eller grönmögelost ex. som gorgonzola, s:t agur eller ädelost
en gnutta socker eller honung
svartpeppar
salt
0,5dl vispgrädde
oregano
parmesan till servering
Koka upp vatten till pasta, tagliatelle är en bra sort för denna anrättning. Värm olivolja i en panna, stek den finhackade löken i olivoljan på låg värme tills den blir genomskinlig. Tillsätt vitlök som du skurit i tunna skivor. Låt svettas med löken ett par minuter, akta så att den inte blir bränd, då är det kört. Tillsätt burken med tomater och pressa försiktigt sönder tomaterna med en slev. Krydda med svartpeppar och socker (vänta med salt). Låt puttra ca. 20 minuter. Om såsen börjar se torr ut kan du tillsätta vätska av något slag, vatten eller en aning vitt vin.
När såsen kokat ihop så att den ser god ut tillsätter du osten i små bitar. Nu kan du koka pastan. Rör med en slev i såsen medan osten smälter. När osten har smält smakar du av med vispgrädde och salt. Om det finns barn bland de hungriga så kan ett litet tips vara att mixa såsen tills den är alldeles slät. Krydda slutligen med oregano. Blanda såsen med den perfekt kokade tagliatellen, servera med riven parmesan, svartpeppar och en god ruccolasallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar