söndag 28 april 2013
Padróns
Pimientos de padrón, eller "rysk roulette-paprika" som den tydligen också kallas i vissa kretsar, är en liten grön krispig gröda som man kan tillaga och äta som ett snack i all sin enkelhet. Det var mina kompisar Jacob och Ebba som introducerade den för mig i somras, efter att ha varit på Mallorca och snaskat i sig en och annan på Palmas gemytliga uteserveringar. I Spanien anordnar de en årlig fiesta i denna minipaprikas ära där man enligt utsago serverar inte mindre än två ton pimientos de padrón till hugade entusiaster.
Själva tillagningen är idiotenkel, det är helt enkelt bara att steka dem ganska hårt i ganska mycket olivolja och för sen låta dem ligga och olja av sig på ett papper. Efter det ska man ge dem en rejäl omgång flingsalt, det är det som gör hela grejen. Smaken är lite besk, lite salt (av förklarliga skäl) och ibland alltså lite stark. Perfekt till en kall öl med andra ord!
Det faktum att vissa av dem (ungefär var tjugonde enligt senaste mätningar) är lite picante gör ju dessutom det hela oerhört spännande, lite som en mer exotisk och vågad version av "mandeln i gröten".
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar