fredag 5 april 2013

Vad är nu detta?






















Stod i skyltfönstret (eller vad man nu säger när det gäller ett bageri) bland andra gamla rustika förvaringsdon för mjöl, socker och lagerblad och sånt som man har lite bättre koll på än just "klarskinn". Vad är då detta undrar ni (och det undrade givetvis jag också tills jag blev upplyst). En häftig smaksättare för soppor och grytor? En gammal nedmald rot som ger brödet en krispig skorpa? Ett extrakt utvunnet ur bisonoxars talgkörtlar som gör sänglinne mer lättmanglat?

Nej - alla svar är fel. Klarskinn är nämligen något så smarrigt som torkat fiskskinn som man hade i (kok-)kaffet på den tiden då kaffebönorna i regel inte hade "superdroppen"-kvalitet. Klarskinnet gjorde då, genom någon avancerad proteinföreningsprocess, att kaffet blev lite mindre grumligt och lite mer likt vanligt normalt kaffe, helt enkelt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar