lördag 20 april 2019

Vad är ost?

Ett matfilosofiskt spörsmål hemsökte mig härom dagen: Ost – vad är det egentligen?

Alltså, jag är ju inte dummare än att jag vet att en herrgårdsost är en ost och att feta är en ost liksom att brie är en ost (och så vidare) men min fundering gällde alltså vad det är som håller "släktet ost" samman? Vad är dessa till synes aparta livsmedels gemensamma nämnare? Vad utgör själva paraplyet som sträcker sig över hela ostriket –  från den milda och krämiga Philadelphian i ena utkanten och långt långt bort i fjärran till den smakstarka och smuliga parmesanen?

Efter att ha samlat mina tankar kom jag fram till följande gällande ost:

1. Den bör vara gjord på mjölk från ett djur.
2. Mjölken måste genom något slags process ha blivit separerad i en tjockare del och en vattningare del.
3. Den tjockare delen är det som är, eller kommer att bli, ost.

Sen var det egentligen inte så mycket mer med det. Troligen är det här knappast någon prisvinnande definition av födoämnet ost, men den dög för mig. Och i stora drag säger ju faktiskt alltings bästa källa samma sak:

"Ost är en mejeriprodukt som tillverkas av mjölk (eller någon annan mjölkprodukt) genom att protein- och fettinnehållet fås att stelna (koagulera) och resten, i huvudsak vatten och vattenlösliga ämnen, avskiljs. Osten utgörs av merparten av mjölkens fett, protein (kasein) och kalcium, och den avskilda så kallade vasslen av vatten, vattenlösliga proteiner, mjölksocker (laktos) samt en del mineraler och vitaminer.

Ko-, get- och fårmjölk är de vanligaste mjölktyperna som används för framställning av ost. Det finns även tillverkning av ost gjord av buffelälg och till och med lejonmjölk. Den sistnämnda tillverkades någon gång under romartiden och det sades att man blir modig av att äta lejonost."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar