Jag har kompisar som klagar över att de, sedan de började jobba hemifrån, bara äter mackor till lunch. Att de saknar inspiration eller att de inte orkar ställa sig och laga något som de ändå bara ska sitta och slafsa i sig i sin ensamhet framför datorskärmen. Men då säger jag: allt handlar om att förbereda och laga mycket när du väl lagar, så att du har i kylen och sedan bara kan komplettera. Jag låter ju verkligen som världens präktigaste och jobbigaste människa, men det tar verkligen inte mer än tio minuter att göra en god sallad (eller vad man nu ska kalla det, mixtallrik?) om du har massa bra färdiga grejer i kylen som du bara behöver lägga ut på tallriken.
Min hemmajobblunch består i huvudsak av tre baskomponenter
och det är faktiskt det som är hela hemligheten. Med dessa tre superkomponenter
blir det gott, kul och mättande utan att man blir sådär däst och måste sova
middag på maten.
Komponenterna är:
- bönor eller linser
- ost
- frukt
Min absoluta favorit bland bönor och linser är belugalinser
(eller Gotlandslinser, goda men svindyra). Jag brukar koka några deciliter på måndagen
och ha i kylskåpet. De håller sig ju i minst fem dagar. Som ost är det i regel
feta som gäller, eller haloumi. Men all ost funkar. När det kommer till frukt
är melon en favorit. Men äpple eller päron är också gott. Eller vad som. Frusen
mango? Just det, en annan bra komponent om man gillar det: surkål! Eller någon
typ av pickles. Kanske har du några oliver i kylen? Eller cornichons? Har du en
överbliven kall kokt potatis eller morot i kylen, tärna ner den. Jag kokar
alltid ”för mycket” potatis just för att det är en bra grej att ha i kylen.
Funkar ju så klart lika bra med potatis och rotsaker som har ugnsrostats. Eller överbliven bulgur eller matvete. På bilden: havreris. Sedan
på med lite olja, citron, honung, salt och peppar. Kanske lite fröer? Jag
brukar rosta en rejäl laddning solrosfrön som jag strösslar på.
Nämen det är ju så bra, så genialt. Är det någonting jag
verkligen är engagerad i, kanske rentav brinner för, så är det tydligen det här med hemmajobblunch. Och att få till
en bra, snabb och typ otroligt plånboksvänlig sådan (ursäkta uttrycket) – om man
nu tänker på sånt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar