tisdag 15 december 2020

Det geniala konceptet för hemmajobblunch – superkomponenterna du måste ha i kylen

För oss som har skött jobbet från köksbordet under det senaste året har det kanske inneburit nya lunchvanor. Man går till exempel inte ut och käkar lunch lika ofta, inbillar jag mig. För min egen del har hemmajobbandet inte inneburit någon jättestor skillnad, i alla fall inte när det kommer till vad som ligger på tallriken när det är lunch. Detta eftersom jag alltid har varit en sån där präktig jävel som har med sig matlåda. Den största skillnaden (utifrån ett lunch-/motionsperspektiv) nu jämfört med innan pandemin ligger nog i att jag inte rör mig lika mycket, den stackars stegräknaren tickar inte ens in de steg det tar att ta sig från jobbskrivbordet till lunchrummet, utan får nöja sig med de steg det tar från det att kroppen har skickat en signal om att det är dags för lunch (där jag sitter vid köksbordet) tills det att hjärnan har tagit beslut om att verkställa det hela vid köksbänken. Sju steg.

Jag har kompisar som klagar över att de, sedan de började jobba hemifrån, bara äter mackor till lunch. Att de saknar inspiration eller att de inte orkar ställa sig och laga något som de ändå bara ska sitta och slafsa i sig i sin ensamhet framför datorskärmen. Men då säger jag: allt handlar om att förbereda och laga mycket när du väl lagar, så att du har i kylen och sedan bara kan komplettera. Jag låter ju verkligen som världens präktigaste och jobbigaste människa, men det tar verkligen inte mer än tio minuter att göra en god sallad (eller vad man nu ska kalla det, mixtallrik?) om du har massa bra färdiga grejer i kylen som du bara behöver lägga ut på tallriken.


Min hemmajobblunch består i huvudsak av tre baskomponenter och det är faktiskt det som är hela hemligheten. Med dessa tre superkomponenter blir det gott, kul och mättande utan att man blir sådär däst och måste sova middag på maten.


Komponenterna är:

  • bönor eller linser
  • ost
  • frukt

Min absoluta favorit bland bönor och linser är belugalinser (eller Gotlandslinser, goda men svindyra). Jag brukar koka några deciliter på måndagen och ha i kylskåpet. De håller sig ju i minst fem dagar. Som ost är det i regel feta som gäller, eller haloumi. Men all ost funkar. När det kommer till frukt är melon en favorit. Men äpple eller päron är också gott. Eller vad som. Frusen mango? Just det, en annan bra komponent om man gillar det: surkål! Eller någon typ av pickles. Kanske har du några oliver i kylen? Eller cornichons? Har du en överbliven kall kokt potatis eller morot i kylen, tärna ner den. Jag kokar alltid ”för mycket” potatis just för att det är en bra grej att ha i kylen. Funkar ju så klart lika bra med potatis och rotsaker som har ugnsrostats. Eller överbliven bulgur eller matvete. På bilden: havreris. Sedan på med lite olja, citron, honung, salt och peppar. Kanske lite fröer? Jag brukar rosta en rejäl laddning solrosfrön som jag strösslar på.

Nämen det är ju så bra, så genialt. Är det någonting jag verkligen är engagerad i, kanske rentav brinner för, så är det tydligen det här med hemmajobblunch. Och att få till en bra, snabb och typ otroligt plånboksvänlig sådan (ursäkta uttrycket) – om man nu tänker på sånt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar