torsdag 22 augusti 2019

Torsken älskar saltvatten – innan döden och efter

No shit, tänker du. Den simmar ju runt i saltvatten till vardags. Men torsken älskar ju saltvatten även efter att den har genomgått den, för torsken, något dystra transformationen från simmande varelse till föda. Jag syftar alltså på när man sänker ner exempelvis en bit torskrygg i saltat vatten en stund innan tillagning för att få torskryggen att nå sin fulla potential – som föda.

Jag är kanske sen på bollen men att rimma torsk är ju genialt. Själv har jag dock inte riktigt knäckt koden till vilken salthalt rimlagen ska ha och sist jag gjorde det blev lagen på tok för salt. Det kan också ha att göra med att jag lät min tvååriga dotter sköta saltandet och eftersom hon sällan får fria händer med saltförpackningen tog hon tillfället i akt, så att säga.

Två liter vatten och ungefär en deciliter salt hade vi vilket gör det till en ungefär 5-procentig saltlag om jag inte räknar fel? Vilket jag i och för sig mycket väl kan göra. Men jag rekommenderar en något mindre mängd salt. Här finns det så klart också en korrelation mellan hur salt lagen är och hur länge fisken får ligga i den.

Vill här passa på att komma med ett tips – ett lifehack. Är det fryst fisk i portionsbitar som ska tillagas? Inte behöver du vänta på att fisken har tinat innan du sätter igång. Släng i stället ner de frysta bitarna i saltlagen men frigör dem helst först från sin plastförpackning. Nu händer det fantastiska – fisken tinas i vattnet SAMTIDIGT som den rimmas. Kanske kan tyckas konstigt att låta den tina i vatten men saltet gör ju att fiskköttet liksom fastar till sig och efter 20 min är den ready to go.

Stek i panna med olja och väldigt mycket smör på medelhög värme, några minuter på varje sida. Viktigt att du inte steker för hårt och för länge, fisken ska vara glansig inuti. Ät sedan med potatis, ärtor, citronzest, pepparrot och ös på av smöret som fisken stektes i. Som då har fått en lite brynt karaktär. Så jävla gott faktiskt.

Och vet ni vad? Det tyckte min svårflörtade dotter också. Nu kan jag addera rimmad torsk till hennes veckomeny som annars i princip utgörs av tortellini, fiskpinnar och melon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar