torsdag 7 februari 2013

Ett ris eller som man också kan säga: Kinesisk pytt-i-panna

När jag jobbade som världens sämsta servitris på en sushirestaurang i slutet av nittiotalet blev det ofta ris över. Ägarinnan till restaurangen, som för övrigt fortfarande serverar sushi på samma adress, är från Kina. Jag tror inte att så många gäster tänkte på det och ibland var det någon världsvan svenne som ropade ett "Arigato!" innan han försvann ut genom dörren med sin take away.
        Sent efter stängning brukade en kollega inom samma bransch komma över med en suspekt och fetfläckad hink. Hon tog naturligtvis hand om risresterna (som ibland kunde vara både en, två och tre dagar gamla och även återvunna från gäster med dålig aptits tallrik). Kollegan och min chef brukade snicke-snacka litet på mandarin innan kollegan återvände till sin egen restaurang för att tillaga "Stekt ris" till sina gäster. En rätt som jag, behöver jag säga det, brukar undvika när jag är på Kina-restaurang. Hemma kan jag däremot svänga ihop ett ris om det har blivit något över dagen innan.

















Ingredienser för cirka två portioner:
3 dl kokt jasminris
2 dl fryst spenat / 4 dl färsk spenat
2 vitlöksklyftor, hackade
2 portabellosvampar
1/3 broccoli
röd paprika (gärna redan tillagad, i olja)
2 ägg
olivolja
sesamolja
japansk soja
malen ingefära
vitpeppar

Skär svamparna i skivor. Hetta upp en stekpanna, tillsätt olivolja och svamparna. Låt dem fräsa ett par minuter. Häll i spenaten om den är fryst, samt en aning vatten för att få igång lite ånga. Täck över med ett lock. Tillsätt broccoli och låt den ånga med tills spenaten tinat. Om du har färsk spenat tillsätter du den när broccolin känns lagad, men fortfarande med stuns och svamparna är genomstekta. Har du färsk paprika är det även dags att tillsätta den, skuren i smala remsor.

Därefter tar du bort locket, föser grönsakerna åt sidan, tillsätter olja och den hackade vitlöken. Du pudrar över ingefära och vitpeppar efter smak samt tillsätter ca. en halv matsked sesamolja. När vitlöken börjar bli tillagad blandar du alla grönsakerna och tillsätter ris och soja, ungefär en matsked - men även här får du smaka dig fram. Är din paprika redan tillagad och lagd i olja så kan du tillsätta den här.

Slutligen föser du åter grönsakerna åt sidorna och häller i en skvätt olja innan du knäcker de två äggen i pannan. Långsamt för du sleven eller stekspaden i äggen så att det bildas små sjok av ägg som ser aptitliga ut. Precis när all äggvita blivit vit viker du ihop ägget med grönsakerna och riset och serverar på momangen.

Servera förslagsvis med någon typ av chilisås, som t.ex. Tabasco eller Chili-Yuzusås från närmaste asiatiska livsaffär samt Kimchi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar