lördag 23 februari 2013

Varm "sallad" med edamame, fårost och dill

Ibland är man ju sugen på något lite fräscht, typ sallad. Men det är ju alltid viktigt, eller i alla fall "viktigt", att ha i något med mycket proteiner så att man inte blir hungrig igen en halvtimme efter att man har slafsat i sig sin sallad. Ost och bönor är ju en bra källa till matighet om man inte vill äta kött eller fisk. Just edamame (gröna sojabönor som finns i frysdisken) har en annan "fräschör" än kikärtor och sånt på burk (även om det ju också kan vara gott). I det här fallet fick "inspiration och känsla fritt spelrum" och det blev faktiskt otippat gott! Lite som en blandning mellan sallad och gryta. Gott att äta med bröd av typen "libabröd" (platt stort pitabröd).















Ingredienser, 2 portioner

olivolja
1 röd paprika
1 halv röd lök
1 vitlöksklyfta
en "näve" edamamebönor
ett halvt paket salladsärtor
10 körsbärstomater
1 avokado
en halv fårost
en skvätt citron
dill
salt och peppar

Strimla paprikan och stek på hög värme i olja, tills den nästan blir lite svart (men bara lite). Sänk värmen och ha i lök skuren i tunna strimmor och en krossad vitlöksklyfta som får ligga och bara smaka av sig och som man sen gör bäst i att plocka upp innan man äter. Ha i bönorna och tomater delade på mitten. Sen är det bara att smula i fårost och avokado i lagom stora bitar, pressa över citron och strö över lite dill. Salta och peppra, sen är det klart!

onsdag 20 februari 2013

Väldigt snabb tonfiskpasta

Nu ska man ju inte äta tonfisk eftersom det är det kanske mest oetiska och värsta livsmedlet ur alla synpunkter - "ondskans konserv" liksom. Men om det hade varit okej att äta denna fisk hade man kunnat laga denna  snabba och faktiskt otippat goda maträtt.















Ingredienser, 1 portion:

lagom mängd pasta, exempelvis farfalle
lite skivad rödlök
1 tsk äppelcidervinäger och/eller lite citron
körsbärstomater delade på mitten
salladsärtor
1 liten liten burk tonfisk
pyttelite socker
lite chili
riven ost

Koka pastan och häll av när den är väldigt al dente. Låt rödlöken svettas i lite olja i förslgagsvis kastrullen du kokade pastan i. Häll i tomaterna, vinägern, sockret och de strimlade salladsärtorna och låt svettas ihop en liten stund. Blanda ner pastan och gojsa runt en liten stund. Salta, smula över chili, häll på citron och riv över ost. Sen är det klart! Om det hade varit okej att äta tonfisk hade det alltså då varit dags att äta.

måndag 11 februari 2013

Kantininspirerad fiskgryta

Färgglatt och festligt så här på måndagen, men ändå med en läcker kantintouch. Var kommer då kantinkänslan in i bilden, undrar ni. Är det de krispiga salladsärtorna? De sötsyrliga körsbärstomaterna? Nä - det är den vita lite odefinierade och slabbiga såsen, svarar jag. Jag kan bli väldigt sugen på på storköksmat men eftersom jag bara har ett vanligt/litet "hushållskök" till mitt förfogande gäller det att göra det bästa av situationen.















Ingredienser, tre portioner:

lite olivolja
1 purjolök
1 "stånd" broccoli
1 vitlöksklyfta
1 burk crème fraiche
citronskal från en citron plus lite citronsaft
en skvätt mjölk eller vatten
1 fiskbuljongtärning
350 gram torsk (eller annan fisk, torsk ska man väl egentligen inte köpa, men nu blev det så ändå på grund av förmånligt pris)
ca 10 körsbärstomater
lite salladsärtor

Sen:
Skiva purjon och låt den "svettas" i lite olivolja på lagom värme i stekpanna. I med broccoli (skuren i bitar) och hackad vitlök. Häll på
crème fraiche, mjölk/vatten, buljongtärning och citronskal och låt det bubbla ihop på ganska låg värme. Skär fisken i lagom stora bitar och lägg ner i såsen tills den är genomkokt. Häll i tomaterna, salladsärtorna, pressa över citron och salta och peppra. Ät med till exempel "vanligt" ris, för att förstärka kantinkänslan.

torsdag 7 februari 2013

Ett ris eller som man också kan säga: Kinesisk pytt-i-panna

När jag jobbade som världens sämsta servitris på en sushirestaurang i slutet av nittiotalet blev det ofta ris över. Ägarinnan till restaurangen, som för övrigt fortfarande serverar sushi på samma adress, är från Kina. Jag tror inte att så många gäster tänkte på det och ibland var det någon världsvan svenne som ropade ett "Arigato!" innan han försvann ut genom dörren med sin take away.
        Sent efter stängning brukade en kollega inom samma bransch komma över med en suspekt och fetfläckad hink. Hon tog naturligtvis hand om risresterna (som ibland kunde vara både en, två och tre dagar gamla och även återvunna från gäster med dålig aptits tallrik). Kollegan och min chef brukade snicke-snacka litet på mandarin innan kollegan återvände till sin egen restaurang för att tillaga "Stekt ris" till sina gäster. En rätt som jag, behöver jag säga det, brukar undvika när jag är på Kina-restaurang. Hemma kan jag däremot svänga ihop ett ris om det har blivit något över dagen innan.

















Ingredienser för cirka två portioner:
3 dl kokt jasminris
2 dl fryst spenat / 4 dl färsk spenat
2 vitlöksklyftor, hackade
2 portabellosvampar
1/3 broccoli
röd paprika (gärna redan tillagad, i olja)
2 ägg
olivolja
sesamolja
japansk soja
malen ingefära
vitpeppar

Skär svamparna i skivor. Hetta upp en stekpanna, tillsätt olivolja och svamparna. Låt dem fräsa ett par minuter. Häll i spenaten om den är fryst, samt en aning vatten för att få igång lite ånga. Täck över med ett lock. Tillsätt broccoli och låt den ånga med tills spenaten tinat. Om du har färsk spenat tillsätter du den när broccolin känns lagad, men fortfarande med stuns och svamparna är genomstekta. Har du färsk paprika är det även dags att tillsätta den, skuren i smala remsor.

Därefter tar du bort locket, föser grönsakerna åt sidan, tillsätter olja och den hackade vitlöken. Du pudrar över ingefära och vitpeppar efter smak samt tillsätter ca. en halv matsked sesamolja. När vitlöken börjar bli tillagad blandar du alla grönsakerna och tillsätter ris och soja, ungefär en matsked - men även här får du smaka dig fram. Är din paprika redan tillagad och lagd i olja så kan du tillsätta den här.

Slutligen föser du åter grönsakerna åt sidorna och häller i en skvätt olja innan du knäcker de två äggen i pannan. Långsamt för du sleven eller stekspaden i äggen så att det bildas små sjok av ägg som ser aptitliga ut. Precis när all äggvita blivit vit viker du ihop ägget med grönsakerna och riset och serverar på momangen.

Servera förslagsvis med någon typ av chilisås, som t.ex. Tabasco eller Chili-Yuzusås från närmaste asiatiska livsaffär samt Kimchi.

tisdag 5 februari 2013

Besök på Noma















Den här anrättningen åt jag på Noma förra veckan, nä jag bara skoja. Jag vet inte riktigt hur och varför det blev så här strikt men det kändes liksom lite nice och helt rätt att vara lite anal/pedantisk/fascistisk "i köket" helt plötsligt.

Bilden föreställer alltså prydligt skurna tärningar av tofu som jag sedan mölade i mig ackompanjerade av linsgryta.

Ingredienser:
hård tofu
1 krossad vitlöksklyfta
olivolja
salt
pyttelite soya

Okej, den här avancerade maträtten gör man på följande sätt: klafsa ihop olja, vitlök och salt och blanda runt. Lägg ner tofun (skuren i bitar) och blanda runt ännu mer. Lägg på prydliga rader i stekpannan och stek på hög värme tills det hela blir lite gyllene. Häll på soyan och ät med något annat! Tror att exempelvis wokade grönsaker är ett bättre alternativ än "Indieninspirerad" linsgryta.